עמוד השידרה מורכב מחוליות שביניהן דיסקים מופרדים, שתפקידם לבלום ולספוח זעזועים שעלולים לפגוע בעמוד השידרה בזמן הליכה, הרמת משאות, נפילה, וכיוצא בזה. כאשר מופעל לחץ יתר על דיסק בגלל פעילות מאמצת, תנועה לא טובה, או מכה חזקה, הוא נפגע, זז ממקומו, והמעטפת שלו עלולה להיקרע.
במקרה זה, הנוזל שבתוך הדיסק עלול לפרוץ, וליצור לחץ עצבי שגורם לכאבים חזקים מקומיים, שגם מקרינים לגפיים. הכאבים נגרמים גם בעקבות דלקות מקומיות ונפיחויות באזור הפגוע.
סימני התופעה
סימני המחלה הם בעיקר אורטופדיים ונוירולוגיים. הנפגע סובל מכאבי גב או צוואר חזקים, עם הקרנה לאזורי הגפיים. טווח תנועתו מוגבל, ומלווה גם בנמלול, חולשה, ותחושת "הירדמות" של הגפיים. במקרים החמורים קיים גם אבדן שליטה על הסוגרים. פריצת דיסק מקשה מאוד על הליכה, יציבה, ישיבה, וכל תנוחה אחרת.
מתי נגרמת פריצת דיסק?
פריצת דיסק יכולה להיגרם מפגיעות במהלך ספורט, מישיבה רציפה, מהרמת משקל כבד באופן לא נכון, ממשקל גוף עודף, משרירים מנוונים וחוסר בסידן, מנפילות, או ממכה חזקה.
מימוש אחוזי נכות בגלל פריצת דיסק
פריצת דיסק גורמת ברוב המקרים לפגיעה קשה בתפקוד היום יומי, לירידה ביכולת ההשתכרות, ומשנה את חייו של הנפגע מקצה לקצה. מי שסובל מפריצת דיסק עלול לסבול גם מפגיעה בשליטה בסוגרים, וגם מפגיעה נפשית כתוצאה מתפקודו הירוד. הנפגע יכול להגיש תביעה לביטוח לאומי כדי לממש את זכויותיו כמו קצבת נכות כללית, הנחות בארנונה, הנחות בתחבורה ציבורית, הנחות בבזק, תו נכה לרכב, וכו'.
פריצת דיסק שנגרמה במהלך העבודה
כאשר פריצת דיסק מתרחשת בזמן העבודה כתוצאה מהרמת משאות כבדים, או בשל נפילות מגובה, קיימת אפשרות להגיש תביעת נזיקין נגד המעביד.
כדי להכיר בפגיעה בעמוד השדרה כתאונה עבודה, צריך לפנות לביטוח לאומי בבקשה לקבלת דמי פגיעה למשך של כ- 3 חודשים, בגין ימי מחלה. כמו כן, בהמשך, ועדה רפואית תקבע את דרגת הנכות של הנפגע והזכויות תיקבענה לפי אחוזי נכות בגלל פריצת דיסק ובהתאם לשכר שקיבל הנפגע לפני האירוע. אם אחוזי נכות בגלל פריצת דיסק הרפואית שיקבעו בוועדה לא יעלו על 9%, הנפגע לא יקבל זכויות מעבר לדמי הפגיעה. מענק חד פעמי ינתן לנפגע שנקבעו לו 10-19 אחוזי נכות, וקצבה חודשית תשולם לנפגע עם נקבעה לו נכות של יותר מ- 20%. ניתן לבקש להגדיל אחוזי נכות במקרה שהוכח אובדן כושר עבודה משמעותי והפסד קבוע בהכנסותיו של הנפגע.
אחוזי נכות בגלל פריצת דיסק
תקנות הביטוח הלאומי קובעות שאחוזי הנכות במקרה של פגיעה בעמוד השדרה יותאמו להגבלת התנועות לפי המיקום של הפגיעה בצוואר, בגב או במותן.
פריצת דיסק בחוליות הצוואר תעניק ברוב המקרים 10% נכות לנפגע, במקרה שתנועתו מוגבלת באופן קל. כאשר הנפגע מוגבל באופן בינוני בתנועותיו הוא יכול לקבל 20% נכות, ואם ההגבלה היא חמורה אחוזי הנכות יגיעו ל- 30%.
כאשר הפגיעה היא בחוליות הגב או המותן – אחוזי הנכות שיקבל הנפגע יהיו לפי מידת מגבלתו ולפי מיקום הפגיעה.
הרחבת הפיצוי על נאחוזי נכות בגלל פריצת דיסק
בג"צ קבע הלכה חדשה בנושא פרשנות תקנות הביטוח הלאומי, בקשר לאופן קביעת אחוזי נכות במקרה של פריצת דיסק. נקבע, שהמוסד לביטוח לאומי יפצה נפגע על פגיעה מפריצת דיסק שגרמה לו לנכות מצטברת, בפיצוי שכולל את הפגיעה האורטופדית וגם את הפגיעה הנוירולוגית.
קביעה זו היא בניגוד למה שהיה נהוג בעבר, כאשר המוסד לביטוח לאומי קבע את הנכות הרפואית במקרה של פריצת דיסק לפי הפגיעה הגבוהה מבין השתיים: האורתופדית, או לחילופין הנוירולוגית, ולא באופן מצטבר. פסק הדין של בג"צ עזר למבוטחים שסבלו מפריצת דיסק לקבל אחוזי נכות בגלל פריצת דיסק גבוהים מבעבר.
ההלכה החדשה חלה באופן רטרואקטיבי. מי שסבל מפריצת דיסק וקיבל אחוזי נכות רק עבור פגיעה אחת, בעוד הוא סבל משתי פגיעות, יוכל להגיש בקשה להגדלת אחוזי הנכות שלו בשל החמרה במצבו הרפואי, בהסתמכו על ההלכה החדשה.
ראו גם: