אסטמה תעסוקתית נחשבת כמחלת מקצוע, כאשר היא נגרמת כתוצאה ישירה של תנאי עבודה מזיקים ומסוכנים לריאות, אליהם נחשף העובד. ישנם מקרים בהם האסטמה היא מחלה מולדת וישנם מקרים שלא. כאשר האסטמה התעסוקתית אכן נגרמה כתוצאה ישירה ממקום העבודה, מהתעסוקה ומהתנאים במקום, המוסד לביטוח לאומי מכיר בה כמחלת מקצוע. כדי שכך יהיה הדבר, התובע חייב להוכיח כי הוא לא סבל קודם לכן ממחלת האסטמה, אלא שהיא נגרמה לו מתנאי העבודה המזיקים אליהם היה חשוף במסגרת עבודתו.
לא בכל מקום עבודה ישנם תנאים אשר נחשבים כמזיקים ומסוכנים לבריאות. על פי רוב, האנשים אשר סובלים מאסטמה תעסוקתית הם אלה שנחשפו לחומרים כמו: חומרי הדברה שונים, עשן, אבק מסיבי, חומרי טקסטיל על סוגיהם השונים, וכל חומר אחר מאלה המצוינים, אשר עובר באוויר ועלול לחדור, תוך כדי נשימה, לריאות.
מידע נוסף על אסטמה, אבחון וטיפול באתר asthma.org.il המכיל מידע רב ומפורט על המחלה.
תחומי עבודה בהם קיימת סכנה לחלות באסטמה תעסוקתית
- עבודות במפעלי ביגוד וטקסטיל
- עבודות במספרות
- עבודות צבעות
- עבודות ליטוש יהלומים
- עבודות בתוך מרתפים ומחסנים סגורים
- עבודות ריתוך
- עבודות נגרות
- עבודות הוראה- המורים חשופים לגירים על מנת שיוכלו לכתוב על לוחות
- עבודות בתחום התחבורה
- עבודות בתחנות מרכזיות של אוטובוסים ומוניות
- עבודות עם חומרים כימיקליים רעילים
- עבודות בתחום האלקטרוניקה
- עבודות רפואה וחשיפה לחומרים רפואיים ולתרופות
- עבודות במאפיות
- עבודות בתעשיות ביוטכנולוגיה
עובד אשר עבד באחד מהמקצועות בהם הסכנה לחלות באסטמה תעסוקתית היא בעלת סיכויים גבוהים מאוד, והוא אכן חלה במחלה זו, זכאי להגיש בקשת תביעה למוסד לביטוח לאומי ולחברת הביטוח של המעסיק שלו באותו מקום עבודה, ולקבל פיצוי כספי בעקבות הפגיעה מעבודה.
הפיצויים המגיעים לעובד עקב אסטמה תעסוקתית
עובד אשר הוכר על ידי המוסד לביטוח לאומי כבעל מחלת מקצוע שנגרמה עקב אסתמה תעסוקתית, זכאי לקבלת דמי פגיעה המשולמים לו בגין אי כושר עבודה באופן זמני או באופן קבוע (כאשר במקרה זה, האסטמה התעסוקתית מוגדרת כמחלה לצמיתות). גמלת דמי הפגיעה משולמת למשך תקופה של שלושה חודשים, ולא מעבר לזה. גובה גמלת דמי פגיעה הוא בשיעור של עד 75% מן המשכורת הממוצעת של העובד, כאשר מחשבים את הממוצע של המשכורות אותן הוא קיבל בשלושת חודשי העבודה אשר קדמו לחודש בו אירעה הפגיעה. (הפיצויים כוללים גם את החגים וגם את השבתות ולא את ימי החול בלבד).
במידה והעובד קיבל נכות לצמיתות בגין אסתמה תעסוקתית, הוא רשאי להגיש תביעה לקבלת אחוזי נכות, למוסד לביטוח לאומי, לאחר שחלפה תקופת שלושת החודשים בהם הוא קיבל את תשלומי דמי הפגיעה. המוסד לביטוח לאומי יזמן את העובד לבדיקות בוועדה רפואית אשר מתקיימת במסגרתו, ובה ייקבע שיעור אחוזי הנכות שלו, ולפיהם גם יוחלט על גובה הפיצויים אותם הוא יקבל. כאשר אחוזי הנכות בגין אסטמה תעסוקתית עומדים על 9% עד 19%, העובד יקבל מענק כספי חד פעמי. כאשר אחוזי הנכות עומדים על 20% ומעלה, העובד יקבל גמלת נכות בכל חודש, עד אשר יגיע לגיל הפרישה.
מימוש זכויות רפואיות של עובדים נפגעי אסטמה תעסוקתית
על העובד לפנות כמה שיותר מוקדם לרופא תעסוקתי היושב בקופת חולים, בעקבות החשש שלו עצמו לאסטמה תעסוקתית, כדי שיקבע כי באמת מדובר בזה (ולא למשל באלרגיה), והוא יכיר במחלה כמחלת מקצוע. היה והרופא התעסוקתי אכן מכיר בעובדה שזוהי מחלת מקצוע, העובד זכאי לטיפולים רפואיים ללא תשלום, אשר כוללים את תקופת השיקום וההתאוששות. לצורך כך, על העובד למלא טופס 250 של ביטוח לאומי ולהחתים את מעסיקו.