למרות שהכליות הן איבר צנוע בגודלו, אין ספק שיש להן מספר תפקידים חשובים. בין היתר אחראיות הכליות לסינון מערכת הדם ולסילוק פסולת וכן יש להן משמעות גם ביצירת כדוריות דם ושמירה על איזון (הומיאוסטזיס).
פגיעה בכליות יכולה להיות כתוצאה ממום מולד, כתוצאה מהתפתחות של מחלה שפוגעת ברקמה או מגדולים שונים.
מכיוון שתפקוד כליות בלתי תקין עשוי להביא להתדרדרות חמורה במצב הבריאותי הכללי עומדות לרשות חולי הכליות זכויות רבות.
חלק מהזכויות הללו נועד לספק להם טיפול רפואי מתאים וחלק מהזכויות נועד לסייע להם להתמודד טוב יותר עם קשיי הקיום כתוצאה מפגיעה ביכולת לעבוד למחייתם ובשל צרכים נוספים.
הזכות לקבלת טיפול
בישראל זכאים החולים לקבל טיפול רפואי בהתאם למצבם הרפואי, ללא קשר לשאלה באיזו קופת חולים הם חברים וללא קשר למאפיינים אישיים, לגיל, מין, מוצא או כל מאפיין אחר. גם חולי כליות זכאים לקבל טיפול מתאים, ולקבל תרופות ושירותים כפי שקובע סל הבריאות וכפי שהוא מתעדכן מעת לעת.
מכיוון שרבים מחולי הכליות נחשבים לחולים כרוניים, כלומר לאנשים שזקוקים לטיפול רפואי ותרופתי למשך תקופות ארוכות, מוכרת מתוך כך זכותם להקלות שונות.
במסגרת קופות החולים השונות, למשל, מוגדרת לכל חולה כרוני "תקרת תשלום". משמעותה של אותה התקרה היא שאם סך ההוצאות שעליו לשלם עולות על סף מסוים, לא יגבה ההפרש. בין השירותים ניתן למצוא תרופות מרשם מכל סוג שהוא (לאו דווקא אלה הקשורות לפגיעה בכליות).
במצבים שבהם חדלו הכליות בגופו של החולה לתפקד כליל, זכאי החולה לקבל טיפול מתמשך באמצעות מכשיר הדיאליזה.
המכשיר, שמהווה מעין כליה מלאכותית, מסוגל לסלק חומרי פסולת שונים באמצעות תהליך שנקרא דיפוזיה. הטיפולים אמנם אינם קלים אבל הם מאפשרים לחולה לשרוד בתקווה שבמשך הזמן תהיה אפשרות לבצע בו השתלת כליות.
מטופלים בדיאליזה
מכיוון שהתקופה של הטיפולים בדיאליזה אינה קלה, וקיימת פגיעה בשגרת החיים ובאיכות החיים, עומדות לרשות המטופלים הללו זכויות שונות כגון:
- סיוע במימון הוצאות נסיעה לצורך הגעה לטיפולים.
- אפשרות לנצל ימי מחלה לצורך היעדרות מהעבודה במקרה של מחלת קרוב משפחה, כאשר מקבל הטיפולים הוא בן זוג או ילד.
- אפשרות לקבל קצבאות שונות מהביטוח הלאומי – קצבת נכות כללית, קצבה למימון שירותים מיוחדים, קצבה בגין ילד נכה ועוד.
- הנחות ופטורים מתשלומים בגין שירותים רפואיים שונים, כפי שקבע משרד הבריאות.
הזכות לביצוע השתלה
כאשר חולה כליות מגיע למצב שבו כליותיו אינן יכולות לתפקד, הפתרון האידיאלי והטוב ביותר הינו לעבור השתלת כליות. בעניין זה ראוי לציין כמה נקודות חשובות:
- ראשית, זכותו של החולה להימצא ברשימת המתנה לביצוע ההשתלה, כאשר הקדימות מבוססת על קריטריונים ברורים וידועים.
- שנית, ישנה זכות לקבל תרומה מקרוב משפחה שנמצא מתאים.
- שלישית, כאשר קרוב משפחה שמוכן לתרום כליה אינו יכול לעשות זאת מטעמים של אי התאמה בינו לבין המושתל, קיימת אפשרות לביצוע הליך של תרומה מוצלבת.במילים אחרות – שני מושלים יקבלו כל אחד את תרומת הכליה מקרובו של האחר.
זכויות המושתל
גם לאחר ביצוע השתלת כליות עדין מוטלות על החולה מגבלות רבות ויכולתו לתפקד באופן מושלם אינה תמיד מלאה. לכן, גם להם ישנה אפשרות לקבל זכויות שונות כגון:
- פטורים והנחות מתשלומים שונים בגין שירותים רפואיים.
- אבחון אישי של יכולת התפקוד לצורך קביעת של דרגת נכות. במידה ומצב החולה מצדיק זאת הוא יקבל קצבאות מביטוח לאומי. חלק מהקצבאות יתכן שיהיו זמניות וחלק אחר יתכן שיהיו לצמיתות.
- מי שאושרה לו קצבת נכות יהיה זכאי גם להטבות נלוות למשל מטעם רשויות המס, בתשלומי ארנונה ועוד.