שבץ מוחי משפיע על אנשים בדרכים שונות. חלקם עשויים להתאושש לאחר מספר ימים או שבועות, ולהמשיך בחייהם כרגיל, ואילו אחרים עשויים להתמודד עם החלמה ממושכת הכרוכה בביצוע שינויים בחייהם (כמו התאמת הבית להקלה על ההתניידות או פרישה מעבודה לטווח הקצר או הארוך).
ההחלמה משבץ מוחי תלויה ברמת ההשפעה הפיזית והנפשית של האירוע ובתוכנית השיקום המוגדרת על ידי ועדה רפואית הבודקת ושוקלת את מצבו של המטופל ואת התמיכה הנדרשת לשיקומו.
תוכנית טיפולית מותאמת אישית למצבו של המטופל עשויה לכלול הן מעורבות של קלינאות תקשורת לשיפור הדיבור, השפה או הבליעה שנפגעו עקב האירוע המוחי והן מעורבות של בני משפחה וחברים שיעזרו ויתרמו לשיפור מצבו הנפשי והפיזי כאחד.
מימוש הזכויות הרפואיות לאחר שבץ מוחי
אנשים שעברו אירוע מוחי עשויים להיות זכאים לקצבה מהמוסד לביטוח לאומי ומהביטוח הסיעודי שרכשו לעצמם.
– הזכויות המוקנות על ידי הביטוח הלאומי:
o אישה או גבר מתחת לגיל פרישה (62 ו-67, בהתאמה) שעברו אירוע מוחי – זכאים לקבל קצבת נכות כללית ושירותים מותאמים אישית לצרכים שלהם.
o אישה או גבר מעבר לגיל הפרישה שעברו אירוע מוחי – זכאים לקבל שעות של מטפלת סיעודית. מספר שעות הטיפול שיאשר הביטוח הלאומי תלוי ברמת הפגיעה ובמידת היכולת של המטופל להמשיך ולנהל את חייו באופן עצמאי לאחר האירוע המוחי.
– הזכויות המוקנות על ידי הביטוח הסיעודי:
אנשים שלקו בשבץ מוחי וברשותם ביטוח סיעודי, יכולים לתבוע את חברת הביטוח שלהם כדי לקבל ממנה קצבה סיעודית. חשוב להבין שלא כל אירוע מוחי יזכה את המבוטח אוטומטית בקצבת סיעוד מחברת הביטוח.
מה זה אומר?
– במקרה של אדם שהצליח להשתקם מהאירוע המוחי ומתפקד באופן תקין ועצמאי – סביר להניח שחברת הביטוח לא תאשר את התביעה שלו לקצבת סיעוד.
– במקרה של אדם שעבר אירוע מוחי שפגע משמעותית ביכולת התפקוד שלו – חברת הביטוח תשתמש במבחן התלות, ה-ADL, שבוחן מספר פרמטרים שיכריעו אם חברת הביטוח תאשר את קצבת הסיעוד או לא.
מבחן תלות – ADL (Activities of Daily Living)
הפרמטרים הנבדקים וקובעים את זכאותו של המבוטח לקבל את קצבה סיעודית מבוססים על מבחן התלות, הADL-. מבחן זה מקבץ יחדיו חמישה כישורים בסיסיים שצריכים להיות מנת חלקו של האדם כדי שיוכל לנהל חיי יומיום רגילים:
ניידות: כוללת את היכולת ללכת, לשבת, לשכב, לקום, לעמוד, לעלות ולרדת במדרגות בתוך הבית ומחוצה לו.
רחצה: כוללת את הפעילויות הנחוצות לשמירה על היגיינה אישית (כמו צחצוח שיניים, מקלחת, גילוח, טיפוח השיער והציפורניים).
טיפול בהפרשות: כולל את היכולת לשלוט בשלפוחית השתן ובפעולות המעיים, להשתמש בשירותים בבטחה ולנקות את עצמם לאחר השימוש.
הלבשה: כוללת את היכולת להתלבש נכון כמו גם לרכוס כפתורים ורוכסנים.
אכילה: כוללת את היכולת להשתמש בסכו״ם ולהאכיל את עצמם באופן עצמאי.
מבחן התלות קובע ניקוד המותאם ליכולת הביצוע של האדם שנעה:
– בין תפקוד עצמאי (0 נקודות)
– לבין אי יכולת ביצוע (2-1 נקודות בהתאם לתחום שנבדק)
מבחן נוסף – IADL (Instrumental Activities of Daily Living)
IADL, הוא מבחן המתייחס לפעילויות מורכבות יותר שחיוניות לניהול חיים עצמאיים, כמו:
– ניהול הכספים והחשבונות
– שמירה על הבריאות
– הכנה ובישול ארוחות
– ביצוע מטלות הבית
– טיפול בילדים
– הכרת נהלי הבטיחות
כיצד משמש מבחן התלות להגדרת התוכנית הטיפולית?
לאחר הערכת יכולתו של המטופל, יכולים שירותי הבריאות לתכנן תוכנית טיפולית מתאימה שתפצה על הליקויים ותספק עזרה נאותה למטופל. לדוגמה, קלינאי תקשורת יכולים להמליץ על תרגילים לשיפור הדיבור, השפה או הבליעה שנפגעו מהאירוע המוחי.