מחלות דם הן מחלות שקשורות למערכת הדם. מדובר במכלול של מחלות שפוגעות בתאי הדם השונים. יש להבחין בין סוגי המחלות: מחלות שפוגעות בתאי דם, ומחלות שפוגעות בכלי הדם השונים כמו עורקים ורידים ונימים. יש מחלות שקשורות לקרישה, דימומים, זיהומים, חולשה וכולי. מחלות דם יכולות להיות בין היתר אנמיה, תרומבופיליה, לוקמיה וכולי.
את מחלות הדם ניתן לאבחן באמצעות בדיקות דם שונות, סימנים קליניים, דגימות מח עצם, וכולי. חשוב לדעת שבגין מחלות דם זכאי חולה לאחוזי נכות כאשר תפקודו יורד בשל טיפולים רפואיים, ומצבו הרפואי אינו מאפשר לו להשתכר.
קצבת נכות כללית לחולי מחלות דם
חולים במחלות דם כמו המופיליה, מחלות קרישה, וכולי יכולים להיחשב נכים בעלי דרגות נכות של עד 100%. כדי שיוכלו לקבל קצבת נכות כללית, על החולים במחלות דם להוכיח אבדן כושר השתכרות כלומר ירידה באחוזי היכולת של החולה להשתכר. אבדן כושר השתכרות יקבע רק אם נקבעו לפחות 60% נכות רפואית.
קצבת הנכות משולמת תוך 90 ימים מהחלטת הועדה הרפואית של הביטוח הלאומי. הקצבה משולמת מידי חודש בחודשו בתאריך 28 לחודש, ומועברת לחשבון הבנק של התובע. את הקצבה מקבלים באופן רטרואקטיבי למשך של שנה.
יש שמקבלים תוספת עבור תלויים כגון בני זוג וילדים.
תביעת לקצבת נכות כללית
תנאי להגשת התביעה לביטוח לאומי היא היות התובע תושב ישראלי, וגילו 18 ומעלה ועד לגיל פרישה.
חולים במחלות דם יכולים להגיש תביעה לקצבת נכות כללית. במסגרת ברור התביעה יקבעו אחוזי הנכות שלהם. היה ונקבעו להם אחוזי נכות רפואית אבל לא נקבעו אחוזי אבדן כושר עבודה, התובע לא יקבל קצבת נכות. עם זאת יכול התובע לקבל זכויות מסויימות בגין נכותו הרפואית בלבד, כמו הנחות בארנונה, הנחות בתחבורה ציבורית, וכולי.
אילו מסמכים יש לצרף לתביעה לקצבת נכות בשל מחלות דם?
התובע צריך להגיש מסמכים רפואיים על פי סוג מחלתו, סימני המחלה, כיצד באה לביטוי המוגבלות שלו מבחינה רפואית ובין היתר אשפוזים, בדיקות, סיכומים רפואיים, וכולי.
במקרה של מחלת דם על התובע לצרף תוצאות בדיקות דם להמטולוגיה ותפקודי קרישה, מסמכים כמו סיכום רופא המטולוג בנושא של אנמיה, לוקמיה, מחלות אחרות של קרישת דם, תוצאות בדיקות, והטיפולים שניתנים.
כך מתנהל הליך התביעה
התובע יכול להגיש את התביעה לקצבת נכות כללית בגין מחלת דם ממנה הוא סובל במסלול רגיל או מסלול מהיר. עליו לצרף מסמכים רלוונטיים לתביעה. התובע יוזמן לוועדה הרפואית לנכות כללית. יש מקרים שהוועדה מחליטה על פי המסמכים הרפואיים שצורפו לתביעה ולא תידרש התייצבות התובע.
הוועדה הרפואית תקבע את הנכות הכללית. אם נקבעה נכות רפואית של 60% לפחות או 40% בשל מספר ליקויים וליקוי אחד של 25%, אזי התיק מועבר לקביעת דרגת אי כושר עבודה שמשמעותה עד כמה הנכות הרפואית משפיעה על כושר העבודה של התובע. פקיד התביעות קובע את דרגת אי הכושר על פי הכנסות קודמות להגשת התביעה ועל פי אחוזי נכות רפואית שנקבעו.
הועדה הרפואית של ביטוח לאומי
הועדה הרפואית לנכות כללית של ביטוח לאומי קובעת את אחוזי הנכות הרפואית על פי רשימת ליקויים קבועה מראש.
בוועדה הרפואית נוכח גם רופא שמומחה למחלות דם אשר יבדוק את התובע. הועדה תחליט אם מגיעה לתובע קצבת נכות כללית. הועדה הרפואית יכולה לקבוע נכות משולבת של מחלת דם ומחלות נוספות. אם התובע סובל מליקויים נוספים, אזי תגדל דרגת הנכות הרפואית שלו ואבדן כושר העבודה. ככל שהוועדה הרפואית מכירה ביותר ליקויים, אזי לתובע יש יותר סיכויים לקבלת פיצויים או קצבה חודשית גדולה יותר. הועדה הרפואית יכולה לקבוע נכות הרפואית זמנית או קבועה.
ערעור על החלטת הועדה הרפואית
היה והתביעה לקצבת נכות נדחתה, ניתן לערער על ההחלטה של הועדה הרפואית או על החלטה בנוגע לאי כושר עבודה. ניתן להגיש ערעור על החלטת הועדה הרפואית לגבי קביעת אחוזי נכות רפואית. על החלטת ועדת הערערים ניתן לערער לבית הדין האזורי לעבודה תוך 60 ימים. על קביעת דרגת אי כושר אפשר לערער תוך 90 ימים. כמו כן ניתן להגיש ערעור לבית הדין האזורי לעבודה בתוך 60 ימים מהחלטת ועדת הערערים בנושא ענין אי כושר עבודה. תביעה חוזרת ניתן להגיש אחרי 6 חודשים או במקרה של החמרה במצב הרפואי.
זכויות נוספות להן זכאים חולים במחלות דם
- אדם שסובל ממחלת דם ואין לו הכנסות כספיות נוספות, והוא מקבל קצבת נכות כללית יקבל פטור מתשלומי ביטוח לאומי.
- חולים במחלות דם יהיו זכאים לקצבת שירותים מיוחדים. למשל, אדם שעבר השתלת מח עצם וזקוק לעזרה בתפקוד יום יומי.
- חולה במחלת דם יכול לקבל קצבת ניידות אם הוא סובל מבעיה בהתניידות כתוצאה ממחלה של אי ספיקת כלי דם ברגליים, וכולי.
- חולה במחלת דם יכול לקבל הטבות מס בהתאם לאחוזי הנכות שלו.
כמו כן יינתנו הנחות בארנונה, חשמל, תחבורה ציבורית, ומימון של אביזרים רפואיים, ואם המחלה קשורה לתנאי העבודה יקבל החולה גם שיקום תעסוקתי ומימון של טיפולים רפואיים.
לוקמיה, סרטן הדם, היא סוג של סרטן ברמה קשה, בה נגרמת היווצרות מוגברת ובלתי תקינה של תאי הדם במח העצם. בתחילת המחלה, תאי הדם במח העצם מתפקדים באופן רגיל, אך עם התקדמותה הם דוחקים את תאי הדם הלבנים, תאי הדם האדומים והטסיות. הלוקמיה מתפתחת לרוב בתאי הדם הלבנים, שלהם יש יכולת להילחם בזיהומים החודרים אל הגוף. כדוריות הדם הלבנות מתפתחות על פי מה שדורש הגוף, אך בלוקמיה, מח העצם מייצר כמויות אדירות של כדוריות דם לבנות שאינן מתפקדות באופן רגיל.
שני סוגים ללוקמיה
לוקמיה כרונית– תאי הדם הסרטניים מבצעים את תפקידם באופן רגיל, כשהמחלה עוד בתחילת דרכה, והחולים מסוגלים שלא לחוש כלל בסימפטומים המתלווים אליה. ככל שחולף הזמן, הסימפטומים מורגשים ומתחזקים, והסרטן הולך ומתגבר.
לוקמיה חריפה– צורתם של תאי הדם מעוותת ותפקודם אינו רגיל, מכיוון שאין ביכולתם לתפקד. הם הולכים ומתרבים בקצב מהיר ועל כן המחלה מחריפה מאוד.
בשני סוגי הלוקמיה מטפלים במגוון שיטות טיפול, כגון כימותרפיה, רדיותרפיה- באמצעות קרני רנטגן או קרני איזוטופים, טיפולים ביולוגיים או השתלת מח עצם.
תסמינים ללוקמיה
- חום, צמרמורות והזעה.
- עייפות רבה, תשישות וחולשה פיזית.
- זיהומים תדירים.
- כאבי ראש תכופים.
- דימום כתוצאה מחבלות זעומות.
- כאבי מפרקים ורגישות בעצמות.
- נפיחות של בלוטות הלימפה. הכבד והטחול מוגדלים.
- חוסר תיאבון וירידה במשקל.
- הופעת כתמים קטנים אדומים על העור.
חולי הלוקמיה עוברים בתקופת מחלתם טיפולים רבים המונעים מהם את המשך קיום אורח חייהם. הטיפולים מצריכים השקעה נפשית וכלכלית רבה, ומרבית זמנם ומרצם של החולים מושקע בטיפולים ובניסיון להבריא מהמחלה.
להלן רשימה של זכויות רפואיות אותן יכולים חולי הלוקמיה לממש במוסדות המדינה, על מנת שיוכלו להתמודד בתקופת המחלה עם הקשיים בדרך מקלה יותר מבחינה כלכלית:
קצבת נכות כללית
במידה וכושר העבודה וההשתכרות של חולי הלוקמיה נפגע עקב המחלה, הם זכאים לקבל גמלת נכות כללית, ובתנאי שיעמדו בקריטריונים של ביטוח לאומי. במרבית המקרים הקצבה תהיה מלאה לתקופת הטיפולים, אך בתום התקופה יגשו החולים פעם נוספת אל הוועדה הרפואית בביטוח לאומי, כדי להיבדק להמשך הקצבה.
גמלת שרותים מיוחדים
בנוסף לנכות הכללית, ניתנת אפשרות לקבל גמלת שירותים מיוחדים לחולי לוקמיה הזקוקים לסיוע ותלויים בזולת למען יוכלו לתפקד. בדרך כלל יהיו אלה חולי לוקמיה המטופלים בכימותרפיה.
גמלת נפגעי עבודה
במקרה ומחלת הלוקמיה נגרמה כתוצאה מחשיפה לחומרים מסרטנים במקום עבודתם של החולים, הם זכאים לקבל גמלת נכות מעבודה מהמוסד לביטוח לאומי- מחלקת נפגעי עבודה, ובתנאי שהוכיחו כי קיים קשר סיבתי בין אותם חומרים לבין הלוקמיה. גובה הקצבה נקבע על פי השכר שקיבלו בעבודתם בטרם חלו, ועל פי אחוזי הנכות שנקבעו. חולי לוקמיה הזכאים לקצבה זו, יקבלו טיפול רפואי בחינם, פיצוי כספי בגין אובדן כושר השתכרות ושיקום מקצועי. במידה והחולים נפטרים עקב המחלה, השארים יהיו זכאים בהמשך ל"גמלת תלויים בנפגע עבודה".
פטור ממס הכנסה
חולי לוקמיה זכאים לפטור מתשלומי מס הכנסה, בתנאי שדרגת הנכות שניתנה להם היא מעל 90%. החולים אשר עוברים טיפולים אונקולוגיים, סובלים מגרורות המחלה או שעברו ניתוח בעקבות הלוקמיה, זכאים יהיו לקבל פטור ממס לתקופה זמנית.
ביטוחי בריאות פרטיים
היה וחולי הלוקמיה רכשו ביטוחים רפואיים בחברות ביטוח פרטיות לפני שפרצה בגופם המחלה, הם יהיו זכאים לפיצוי כספי עבור הוצאות טיפולים, אובדן כושר עבודה, מחלות קשות ופנסיית נכות. כל אלה בהתאם לתנאי הפוליסה אותה רכשו.
אולי יעניין אותך גם: