סכיזופרניה נחשבת לאחת ממחלות הנפש הקשות ביותר. למרות שהגורמים לפרוץ המחלה אינם ברורים דיו, ידוע היטב שלמלה מרכיב גנטי משמעותי. כמו כן, ברור שמעורב גם סוג של פגיעה בחשיבה ובהתנהגות שבאים במקביל לשינוי מבני בחלקים שונים שבמוח.
היבט חשוב של המחלה הוא בכך שהמאפיינים שלה רבים ומגוונים, כאשר דרגת החומרה שלהם משתנה מאוד מאדם לאדם. חלק מהסכיזופרנים הינם בעלי קשיים תפקודיים קלים (בעיקר אלה אשר מגיבים היטב לטיפול תרופתי) אולם רבים אחרים מתקשים ואף אינם מסוגלים לתפקד היטב באופן עצמאי.
את הזכויות של חולי הסכיזופרניה ניתן לחלק לשני סוגים עיקריים, הסוג הראשון הוא זכויות שקשורות באופן ישיר לטיפול רפואי. הסוג השני הוא זכויות שקשורות לצד הפיננסי של המחלה, או ליתר דיוק, לפגיעה ביכולת ההשתכרות הכרוכה בה.
ריפוי במסגרת הקהילה
מבחינה ציבורית, הסוגיה של מחלות נפש וסכיזופרניה בפרט עברה תהפוכות במהלך ההיסטוריה. אם בעבר, היחס לחולים היה פטרוני, תוך נטייה לבודד אותם מהקהילה, הרי שכיום הוברר ששילובם בקהילה מיטיב עימם.
בקרב חולי סכיזופרניה ישנם לא מעט אשר מטופלים במסגרות סוציאליות, במרפאות שונות או בהוסטלים המשפרים מאוד את איכות חייהם.
עבור חולי סכיזופרניה רבים, האפשרות לריפוי במסגרת הקהילה חשובה מאוד. מחקרים מראים שגם במקרים קשים, אשפוזים קצרים יעילים לא פחות מאלה הארוכים, ועבור החולה ומשפחתו עדיף שלא לבודד אותו מהחברה.
זכות למידע רפואי
חולה סכיזופרניה, כמו כל חולה אחר, זכאי לקבל מהממסד הרפואי ומהרופאים המטפלים מידע מלא על מחלתו ועל מצבו. דבר זה תואם את חוק זכויות החולה, אך הוא ראוי לציון מיוחד דווקא בשל הקושי של חלק מחולי הסכיזופרניה להכיר במלוא חומרת הבעיה שלהם.
בשל השונות הגדולה שבין חולה סכיזופרניה אחד לרעהו, ישנם מקרים שבהם מחליט הפסיכיאטר המחוזי שיש צורך באשפוז בכפייה, אולם במקרים רבים אחרים אין כל צורך בצעד קיצוני שכזה. כחלק מזכויותיו של החולה הסכיזופרן, יש לו ובמיוחד לבני משפחתו השפעה ניכרת על קבלת החלטות בנוגע לטיפול שיכול לכלול תרופות, טיפולים פסיכותרפיים, וטיפולים נוספים. ישנם מקרים שבהם החולים יכולים לבקש להתאשפז מתוך רצון או להשתחרר מאשפוז במקרה של הטבה במצבם.
זכויות פיננסיות
חולי סכיזופרניה רבים סובלים מתופעות קשות של עיוות בתפיסת המציאות. מחשבות שווא, אמונות שווא, שמיעת קולות מתוך ראשם, פגיעה בגבולות העצמי וסימפטומים נוספים, פוגעים ברבים מהחולים מבחינת יכולתם לכלכל את עצמם.
על רקע זה, חשוב לפנות ראשית לכל אל המוסד לביטוח לאומי. על פי קריטריונים שונים, ובהתאם להחלטת וועדה רפואית, חולי סכיזופרניה רבים נמצאים כזכאים לתגמולים כספיים משמעותיים. זאת לאחר היותם מוגדרים נכים מבחינה נפשית ותפקודית.
פיצויים מחברות ביטוח
בנוסף לזכויות בביטוח לאומי, חשוב לא פחות לבדוק האם קיימת ברשות החולה (או הוריו, במקרה של קטין) פוליסות ביטוח פרטיות. בנושא זה חשוב לציין שישנם סוגים שונים של פוליסות, למשל פוליסה המכסה מקרים של אובדן או ירידה בכושר העבודה וכן פוליסת בריאות. חשוב לפנות לסוכן הביטוח, ובמקרה הצורך גם לאנשי מקצוע נוספים (כגון עורכי דין) על מנת למצות את הזכויות מול חברות הביטוח שיכולות להסתכם בסכומים בלתי מבוטלים.
זכויות נוספות
מלבד הפנייה למוסד לביטוח לאומי ולחברות הביטוח הפרטיות, ישנן זכויות נוספות להם זכאים חולי סכיזופרניה. בין היתר, מגיעות להם הטבות שונות מבחינת מיסוי שיכולות להינתן להם או לבני משפחה (הורים המטופלים בחולה, למשל). בנוסף, ישנה אפשרות לקבלת הנחות בתשלומי ארנונה, וכן אפשרות לסל שיקום שניתן דרך לשכת בריאות מחוזית.